Specialios medicininės paskirties maisto produktai
Parkinsono liga yra neurologinė liga. Dažniausiai pasireiškia po 60-ųjų gyvenimo metų. Šios ligos simptomai stiprėja palaipsniui keliolikos metų eigoje. Pradžioje stebimas tam tikras judesių sulėtėjimas ir nerangumas. Laikui bėgant, išsivysto pusiausvyros sutrikimai bei tampa sudėtinga atlikti įprastus kasdienius veiksmus. Dažniausi simptomai yra: raumenų sąstingis, rankų, pečių, kojų ir veido virpėjimas, nevalingi judesiai, taip pat pusiausvyros ir judesių koordinacijos sutrikimai.
Parkinsono ligos atveju, tinkama mityba, nors ir nesugeba sustabdyti ligos progresavimo, tačiau gali sustiprinti vartojamų vaistų efektyvumą, taip pat sušvelninti šalutinius poveikius, susijusius su vaistų vartojimu. Be to, gera paciento mitybos būklė prisideda prie optimalios sveikatos būklės ir geros savijautos.
Parkinsono liga sergančiam pacientui nėra lengva išlaikyti tinkamą kūno svorį. Tyrimai rodo, kad beveik pusė ligonių netenka svorio jau ligos pradžioje. Priežastys tam yra dvejopos. Pirma, maisto vartojimas arba valgymas yra pasunkėjęs, kadangi pacientui sunku naudotis stalo įrankiais, sunku atsikąsti, kramtyti ir nuryti. Dažnai ligoniui būna sutrikęs skonio ir kvapo pojūtis, jis greitai pajunta sotumo jausmą. Dažnai ligą lydi prasta nuotaika. Visa tai sukelia apetito stoką, tuo pačiu mažesnį maisto kiekio vartojimą. Kita vertus, kūno svoris dažnai krenta dėl padidėjusių energijos sąnaudų, kuri sunaudojama nevalingiems judesiams, rankų virpėjimui, padidėjusiam raumenų įtempimui ir pan.
Siekiant išvengti liesėjimo, būtina atkreipti dėmesį į paciento mitybą.
Kadangi ligonio energijos poreikiai yra dideli, o jis dažnai neturi apetito, jo maisto porcijos turi būti mažos, tačiau valgoma dažnai (mažiausiai 5 kartus per dieną, geriausia 6-7) tolygiais laiko tarpais (geriausia kas 2-3 valandos). Patariama vartoti lengvai virškinamus (garuose, vandenyje virtus arba orkaitėje keptus), maistingus (turinčius reikiamą kiekį kalorijų ir maistinių medžiagų), šviežiai pagamintus ir apetitą žadinančius maisto patiekalus. Labai svarbu, kad valgiaraštis būtų įvairus. Reikėtų vengti riebių, riebaluose keptų patiekalų, tirštų sriubų ir padažų, vidurių pūtimą sukeliančio maisto, kadangi tai yra sunkiai virškinama ir ilgai užsibūna skrandyje. Ligonio valgiaraštyje turėtų būti gausu grūdinių produktų (duonos, pyrago kepinių, javainių, košių, makaronų, bulvių), pilnaverčių baltymų, gaunamų iš mėsos ir pieno produktų, taip pat vaisių ir daržovių (jeigu ligonis gali valgyti, jų reikėtų duoti tiek žalių, tiek virtų). Įvairus valgiaraštis turėtų patenkinti ligonio poreikius energijai, baltymams bei vitaminams (ypač svarbūs yra B grupės vitaminai), taip pat oksidantams.
Jeigu, nepaisant pastangų, ligonio svoris krenta, tokiu atveju, tikslinga papildyti dietą paruoštais vartoti specialios medicininės paskirties maisto produktais, pvz. Nutridrink. Nedideliame tūryje yra daug energijos ir aukštos biologinės vertės baltymų, taip pat vitaminų ir mineralų kompleksas. Šis produktas yra skystas, tai palengvina jo vartojimą, kadangi pacientui nereikia jo kąsti ir kramtyti. Nutridrink parduodamas buteliukuose, kuriuos patogu laikyti rankoje, su šiaudeliu, kurio dėka pacientui produktą yra lengviau savarankiškai vartoti.